Husordensregler
Vedtatt på ordinært sameiermøte 09.03.2010
Endret på ordinært sameiermøte 19.03.2015
Endret på ordinært sameiermøte 26.05.2016
Endret på ordinært årsmøte 15.03.2018
Endret på ordinært årsmøte 28.03.2019
Endret på ekstraordinært årsmøte 24.09.2020
Husordensreglene er å anse som et supplement til de vedtekter som til enhver tid gjelder for alle beboere i Kiellands Hus.
§ 1. Hensikt
Husordensreglene har til hensikt å skape trygge og gode forhold for beboerne, i tillegg til å verne om eiendommen og fellesutstyr, samt å bevare et enhetlig preg på eiendommen.
§ 2. Hensynet til øvrige beboere
Enhver beboer plikter å påse at leiligheten brukes slik at det ikke oppstår ulempe eller ubehag for andre beboere. Det skal være nattero mellom kl. 23.00 og 07.00 på hverdager og mellom kl. 23.00 og 11.00 i helger. Dette gjelder også for bakgården og takterrassen. Takterrassen skal være tømt kl. 23.00. Det er ikke tillatt å bruke musikkanlegg på takterrassen eller i bakgården. Ved større sammenkomster skal takterrassen reserveres via styret. Dette for å sikre at det ikke er for mange personer der på samme tid.
Ved større, private sammenkomster skal naboer varsles i god tid ved å henge opp nabovarsel i rammen i heisen. Dette gjelder også større sammenkomster i bakgården og på takterrassen. Nabovarselet skal inneholde følgende: Navn, leilighetsnummer, telefonnummer, samt dato og
klokkeslett. Vinduer og dører skal holdes lukket under arrangementet. Verten plikter å fjerne eventuelle etterlatenskaper (sigarettstumper, tomemballasje m.m.) i fellesarealer senest dagen etter arrangementet.
I tilfelle støy som forårsaker utrykning fra sameiets vaktselskap, skal ansvarlig beboer belastes for kostnaden ved utrykningen. Det påløper høyere utrykningsgebyr for andre- og tredjegangs utrykning. Det er selvfølgelig ikke tillatt å røyke i heisen eller øvrige fellesområder innendørs.
Oppussing som innebærer støy skal meldes til styret. For at berørte naboer informeres om hvilken type støy de kan forvente seg, skal det også i rammen i heisen opplyses om følgende: I Hvilken leilighet oppussingen finner sted, hva slags arbeid som utføres, tidspunkt og tidsplan for arbeidet, og
navn og telefonnummer slik at naboer kan ta kontakt hvis det er behov for det. På hverdager skal alt støyende arbeide i forbindelse med rehabilitering/oppussing i leiligheter (boring i mur, pigging av fliser og annet) tidligst begynne kl. 08.00, og være avsluttet senest kl. 19.00. I helgen
og på helligdager skal slik virksomhet begrenses til tidsrommet mellom kl. 11.00-19.00. Ved oppussing av kjøkken er det viktig at det ikke monteres kjøkkenventilator med egen motor. Oppgangene har fellesavtrekk, og hvis noen bruker ventilator med motor vil systemet komme i
ubalanse og matos og røyk vil sive inn i naboleilighetene.
Andelseier plikter å feie/vaske fellesarealer som korridor, heis, trapper, inngangsparti og uteareal hvis man i forbindelse med oppussing har møkket til disse arealene. Andelseier plikter å se til at blomsterkasser er forsvarlig sikret slik at de ikke faller ned. Andelseier er også ansvarlig for at løse gjenstander på deres balkonger ikke er til skade for andre eller annens eiendom, eksempelvis når det oppstår vind. Ved rengjøring av balkong/terrasse er det viktig at dette gjøres på en måte som ikke er til ulempe for naboer i etasjene under. Balkongen/terrassen skal vaskes som et hvilket som helst annet gulv, ikke ved å helle bøtter over gulvet.
§ 3. Fellesområdene
Sykler, barnevogner, sportsutstyr og lignende må ikke hensettes i gangområder, trapper eller avsatser. Det skal heller ikke stå gjenstander i fellesarealene ute eller i bodrommene. Hensatte gjenstander i fellesarealer kan besørges kjørt bort for sameierens regning. Dørene til bodrommene skal være låst til enhver tid. Farlig materiale, samt giftige, eksplosive eller brennbare substanser og mat eller stoffer som tiltrekker seg utøy, skadedyr og lignende, må ikke oppbevares i bodene.
Ved røyking på franske balkonger eller private terrasser skal ikke sigarettstumper kastes utenfor balkongen og således forsøple fellesarealene eller naboens terrasse. Bruk egnet askebeger. Grilling på takterrassen og balkonger er tillatt så fremt det skjer med gass- eller elektrisk grill, og uten
sjenanse for naboer. Bruk av engangsgrill på takterrassen er forbudt. Ved grilling i bakgården kan engangsgrill benyttes såfremt det skjer på dedikerte områder for grilling (betongforhøyningene). Den enkelte beboer er selv ansvarlig for eventuelle skader som følge av uriktig eller uforsvarlig bruk av grill.
Det er ikke tillatt å kaste eller sparke ball og frisbee i bakgården eller på takterrassen. Etter opphold i bakgården og på takterrassen forventes det at man rydder opp etter seg og sine gjester. På grunn av utfordringer med skadedyr er det viktig at all form for søppel blir fjernet umiddelbart.
§ 4. Røyking og snusing
Røyking i sameiets oppganger og øvrige innvendige fellesrom er ikke tillatt. Boretten må ikke nyttes slik at det er til unødig eller urimelig skade eller ulempe for øvrige beboere. Det forventes derfor at røykere tar hensyn til andre beboere og ikke røyker fra balkong/fransk balkong når en blir gjort
oppmerksom på at dette er til plage for andre. Se til at du står langt nok ut fra veggen slik at det ikke siver røyk inn til dine naboer. I bakgården skal røyking kun foregå ved egnede askebegre som er utplassert i midten av bakgården. Det er ikke tillatt å røyke direkte på utsiden av inngangsdørene til oppgangene, både fra gate eller bakgård, eller direkte utenfor leilighetene på bakkeplan. I de tilfellene røyking foregår på balkonger/franske balkonger eller private terrasser, skal ikke sigarettstumper kastes utenfor balkongen og således forsøple fellesarealene eller naboens balkong/terrasse. Egnet askebeger skal benyttes. Brukte snusposer skal kastes i søppelkasser, og ikke i fellesarealer; verken i trappehus, heiser, bakgård, bodrom, sykkelbod eller utenfor inngangspartiet.
§ 5. Avfallshåndtering
Enhver forsøpling av eiendommens fortau, ganger, trapper og fellesareal er forbudt. Det er ikke tillatt å deponere annet enn alminnelig husholdningsavfall i søppelrommet. Avfall skal sorteres i blå (plast), grønne (mat) og hvite (restavfall) plastposer i henhold til Oslo kommunes kildesorteringsguide. Aviser, papp og papir skal kastes i egne containere. Tomflasker kastes i særskilte containere i Kingos gate.
Reduser volumet på søppelet så godt det lar seg gjøre før det kastes. Elektriske artikler og farlig avfall skal ikke hensettes i avfallsrommene.
Hvis det ikke er plass til avfallet i containerne skal det oppbevares i husstanden til containerne er tømt. Poser skal ikke settes på gulvet i avfallsrommene. For å unngå tilstrømning av skadedyr, må søl omkring søppelkassene unngås og fjernes umiddelbart av ansvarlig part. Av samme årsak skal ikke
avfall hensettes i fellesarealene eller utenfor egen inngangsdør. Juridisk eier blir fakturert kr 3 000,- i bot for bortkjøring av hensatte gjenstander.
§ 6. Postkasseområdet
Skilt til postkasse skal være ensartet i sameiet. Styret aksepterer ikke at beboere setter opp egenproduserte skilt, med unntak av venteperioden på nytt skilt. Skilt bestilles ved henvendelse til styret. Styret kan fjerne andre skilttyper, og kan ved behov bestille skilt for beboers regning. For leiligheter som leies ut skal eiers navn stå oppført nederst på skiltet. Beboers navn påføres skiltet med dymolapp. Eier er økonomisk ansvarlig for postkasser som ødelegges.
§ 7. Orden
Det må utvises forsiktighet når innbo bæres inn og ut av bygget i forbindelse med flytting. Seksjonseier er ansvarlig for enhver skade som han eller hun påfører eiendommen. Beboerne oppfordres til, i egen interesse, å verne om fellesarealene, og alle må medvirke til at området i og rundt eiendommen
holdes ryddig og pent. Styret har anledning til å innkalle den enkelte seksjonseier til dugnad.
§ 8. Arbeider som innebærer fare for vannlekkasje
Arbeider på bad, vaskerom og kjøkken, som inkluderer røropplegg, må kun utføres av autoriserte firmaer pga. fare for lekkasje til underliggende leiligheter. Vannkraner som lekker eller forårsaker støy skal snarest mulig besørges pakket om. Uvedkommende gjenstander (f.eks. Q-tips) skal ikke kastes i vask eller WC, da dette kan medføre tilstopping av avløpsrør.
§ 9. Felles signalanlegg
For at fellesanlegget for distribusjon av elektriske signaler (radio og TV m.m.) skal fungere optimalt, må det kun benyttes godkjente tilkoblingsledninger (skjermede kabler for radio og fjernsyn). Det skal ikke utføres modifikasjoner eller arbeid på eiendommens fellesanlegg uten at dette er avtalt med styret og det selskapet som har vedlikeholdsansvaret for anlegget. Parabolantenne er for øvrig ikke tillatt.
Garantien på utlevert Apple TV utløper 1. juni 2021. Etter denne datoen er ikke sameiet ansvarlig for at det finnes en mediaspiller i leiligheten eller tilstanden på den opprinnelige Apple TV-en.
§ 10. Energisparing
For å holde sameiets energikostnader på et minimum skal lyset slås av når du forlater bodrommene, avfallsrommet og tavlerommet.
§ 11. Brudd på husordensreglene
Klager på overtredelser av husordensreglene kan rapporteres skriftlig til styrets e-postadresse. Klageskjema og saksgang for klager finner man på sameiets hjemmeside. Styret oppfordrer til å få med alle nødvendige detaljer rundt klagen. Styret har myndighet til å treffe nærmere forføyninger i
sakens anledning.
§ 12. Erstatningsansvar
Seksjonseier blir erstatningspliktig for enhver skade som oppstår som følge av overtredelse av husordensreglene eller annen mangel på aktsomhet. Seksjonseier er også ansvarlig for at husordensreglene blir overholdt av hele husstanden, fremleietaker eller andre personer som er gitt adgang til boligen og fellesareal. Skader som påføres sameiets eiendeler skal raskest mulig utbedres av den/de som har forårsaket skaden.
§ 13. Brannvarslingsanlegget
Ved unødvendig utrykning fra brannvesenet, vil juridisk eier faktureres for utrykningen. Brannvarslingsdetektoren i leiligheten må ikke under noen omstendighet kobles fra uten at styret på forhånd har gitt skriftlig tillatelse til dette. Juridisk eier står økonomisk ansvarlig dersom branndetektor
påføres skade eller kobles fra slik at brannvarslingsanlegget melder feil.
Vektertjenesten
Proff Security
I Kiellands Hus bor vi svært tett på hverandre, og for at alle skal trives her, er vi avhengig av at alle tar hensyn til hverandre. Dette er et relativt nytt bygg, men leilighetene er ikke lydtette, og støy/musikk høres godt mellom leilighetene. Lyden bærer også spesielt godt ut i bakgården og fra takterrassen. Av den grunn er det forbudt med musikkanlegg i bakgård og på takterrasse.
Sameiet har avtale med vaktselskapet Proff Security. Vekterne går faste runder og kan tilkalles ved behov, eksempelvis ved støy som avviker fra husordensreglene. Det gjøres oppmerksom på at vekterselskapet er gitt myndighet til å ilegge gebyrer.
Dette innebærer at dersom støy fra en leilighet medfører at andre beboere ser seg nødt til å tilkalle vekterne, vil beboeren som forårsaket støyen bli fakturert kr 786,- + fakturagebyr. I utleietilfeller vil juridisk eier bli fakturert. Ved plagsom støy både før og under stilletider kan også beboer ilegges gebyr.
Gebyr for vaktutrykning nr. 2: 1572,- + fakturagebyr
Gebyr for vaktutrykning nr. 3: 3144,- + fakturagebyr
Hvis det kommer flere vaktutrykninger etter 3. gangsutryking, gir dette grunnlag for salgspålegg/utkastelse.
Telefonnummer til Proff Securitys vakttelefon er 23 62 62 62.
Hva kan man kontakte Proff for?
- Husbråk? JA
- Uvedkommende? JA
- Innbrudd/ hærverk: NEI. Kontakt Politiet
- Brann? NEI. Ring Brannvesenet 110
- Vannlekkasje? NEI. Kontakt Styret
- Heis? NEI. Kontakt Styret
- Adgangskontroll? F. eks. en beboer har glemt nøkler eller låst seg ute på nattestid, eller en lås har gått i stykker. NEI. Kontakt Låsesmed Tlf: 22 22 88 88
Styret minner om følgende husordensregel:
§ 2. Hensynet til øvrige beboere
Enhver beboer plikter å påse at leiligheten brukes slik at det ikke oppstår ulempe eller ubehag for andre beboere. Det skal være alminnelig ro mellom kl. 23.00 og 07.00 på hverdager og mellom kl. 23.00 og 11.00 i helger. Dette gjelder også for bakgården og takterrassen.
Ved større, private arrangementer bør naboer varsles i god tid ved å henge opp nabovarsel i rammen i heisen. Vinduer og dører bør holdes lukket under arrangementet. Verten plikter å fjerne eventuelle etterlatenskaper (sigarettstumper, tomemballasje m.m.) i fellesarealer senest dagen etter arrangementet. Det er selvfølgelig ikke tillatt å røyke i heisen eller øvrige fellesområder innendørs.
Oppussing som innebærer støy skal meldes til styret. Dette for at andre beboere kan informeres om hvilken type støy de kan forvente, og hvor lenge arbeidet er planlagt å foregå. På hverdager skal alt støyende arbeide i forbindelse med rehabilitering/oppussing i seksjoner (boring i mur, pigging av fliser og annet) tidligst begynne kl. 08.00, og være avsluttet senest kl. 19.00. I helgen og på helligdager skal slik virksomhet begrenses til tidsrommet mellom kl. 11.00-19.00.
Serviceavtale elektriker
Alna Elektro AS
Sameiet har inngått en serviceavtale med Alna Elektro AS. Dette innebærer at de utfører en årlig visuell sjekk av det elektriske anlegget som omfatter alt av elektriske installasjoner i sameiets fellesarealer. Sjekken utføres en gang hver 12 måned.
Beboere kan benytte seg av firmaets tjenester for rabatterte priser. Oppgi at dere bor i Kiellands Hus når dere tar kontakt.
Reparasjonsarbeider, tilleggsarbeider kan utføres på timer og materiell, eller det utarbeides en fastpris på et spesifikt oppdrag.
- Timepris Kr.784,- eksl.mva. Kr.980,- inkl.mva.
- Servicebil Kr.600,- eksl.mva. pr. oppmøte Kr.750,- inkl.mva.
- Dokumentasjon Kr.200,- eksl.mva. pr. oppdrag. Kr.250,- inkl.mva.
- Parkering etter gjeldende satser
Tlf: 400 88 005
E-post: post@alnaelektro.no
Merk at seksjonseier har ansvar for alt det elektriske i leiligheten fra og med sikringsskapet.
Brannvarslingsanlegget
Avtale om direkte alarmoverføring til Oslo brann- og redningsetat (OBRE).
Brannvarslingsanlegget i Kiellands hus har direkte alarmoverføring til Oslo brann- og redningsetat (OBRE).
Dette innebærer følgende:
- Alle seksjonene er koblet fra hverandre og har direkte alarmoverføring til OBRE. Dette betyr at det nå er fem direktelinjer til OBRE: En for hver av de fire oppgangene og en for bensinstasjonen/kjøpesenteret. Hvis en alarm går i en av seksjonene, vil ikke alarmen utløses i de fire andre seksjonene, med mindre det er en reell brann. Da vil OBRE utløse alarmen i resten av bygget og håndtere evakuering.
- Det er programmert inn en 2 ½ minutters alarmforsinkelse i detektorene i hver leilighet. Dette betyr at hvis en uønsket alarm utløses i en leilighet, har beboer 2 ½ min på seg til å stoppe alarmen på hovedpanelet i oppgangen. Man ser på panelet at det telles ned sekunder til alarmen vil gå i resten av oppgangen og hos OBRE. Når alarmen er stoppet, begynner systemet å telle ned ytterligere 2 ½ min. Dette er tiden man har til å tilbakestille systemet. Hvis dette ikke gjøres, vil alarmen gå i de andre leilighetene og i fellesarealene i oppgangen, og OBRE vil rykke ut. En slik unødvendig utrykning koster p.t. 1450 kr.
Instruks er derfor som følger:
Hvis alarmen går, og det ikke er i din leilighet, skal du evakuere leiligheten og stille deg utenfor inngangspartiet til oppgangen. OBRE/evt. et styremedlem vil gi beskjed når du kan gå tilbake til leiligheten.
NB! Hvis korridor eller trappeoppgang er fylt med røyk, skal du gå tilbake til leiligheten og vente på røykdykkere fra OBRE. Det er røyken som dreper.
Se instruks fra Lysteknikk for hvordan man stopper uønsket alarm.
Det er strengt forbudt å koble fra detektor eller på annen måte tukle med den uten skriftlig tillatelse fra Styret. Hvis dette skjer, er det brudd på sameiets husordensregel § 13. Feil på detektor som er forårsaket av beboer vil utbedres av Lysteknikk for eiers regning. Dette koster fra kr 5750,-
Internett og TV
GlobalConnect
Fibernett i Kiellands Hus
Fra og med 1. november 2023, har samtlige leiligheter i sameiet 1000/1000 mbps installert. Sameiet betaler 199 kr pr. mnd/leilighet for denne tjenesten, og kostnaden dekkes inn gjennom de månedlige felleskostnadene.
For mer informasjon og kontaktinfo til GlobalConnect, SE HER
Rørleggertjenester
FOR AKUTTE RØRLEGGEROPPDRAG (VANNLEKKASJE), KONTAKT RØRLEGGERVAKTA: Tlf. 23 12 65 50
eller
RØRLEGGER 24-7 AS Tlf: 21 91 80 05
For alle andre rørleggerarbeider, kontakt Styret. OBS! Det er kun styret som kan bestille arbeid på radiatorer.
VIKTIG: Hvis rørlegger må ta vannet i oppgangen skal styret informeres om dette slik at vi kan sende ut informasjon til alle berørte beboere. Det holder ikke å henge opp lapp i heisen om dette.
Sameiet har et godt samarbeid med Rørleggervakta AS, som har gjort de aller fleste rørleggeroppdrag i bygget de siste to årene. Ring 23 12 65 50.
Viktig fra vedtektenes § 7-1 (9)
(9) Endringer i bolig som berører, eller kan berøre, felles installasjoner eller øvrige deler av bygget krever uttrykkelig tillatelse fra boligsameiet. Slike endringer er f.eks. endringer
på varmeanlegg/radiator, vannrør, avløpsrør, ventilasjon, ytterdører, vinduer (ytre), elektrisk anlegg og flytting/riving av vegg og pigging/legging av nye fliser. Skriftlig søknad skal sendes til sameiet v/styret.
For mer informasjon, se dette skrivet utarbeidet av OBOS-advokatene for sameiet.
Forsikring
Gjensidige forsikring
Sameiet er forsikret i Gjensidige Forsikring.
Har det oppstått en situasjon der du tror sameiets forsikringsselskap skal kontaktes må du ta kontakt med styret: kiellandshus.sameie@gmail.com
OBS!!! Det er kun styret som skal kontakte Gjensidige.
Garman og Worse er forsikret gjennom sameiets avtale.
Alle seksjonseiere/andelseiere må tegne egen innboforsikring.
Viktige paragrafer i sameiets vedtekter:
7-3 Utbedringsansvar og erstatning
(1) Fører en seksjonseiers mislighold til skade på sameiets eiendom eller på annen seksjonseiers bolig eller fastmontert inventar som naturlig hører boligen til, skal skaden
utbedres av sameiet for seksjonseiers regning.
(2) Skade på innbo og løsøre skal utbedres av skadelidte seksjonseier. Sameiet hefter ikke for eventuelle skader på skadelidtes innbo og/eller løsøre.
(3) Sameiet og skadelidte seksjonseiere kan kreve erstatning for tap som følger av at seksjonseieren misligholder sine plikter.
(4) Seksjonseieren kan kreve erstatning for tap som følge av at sameiet ikke oppfyller pliktene sine.
(5) Ved skader som skyldes en seksjonseiers uaktsomhet, eller som en seksjonseier på annen måte er erstatningsansvarlig for, skal seksjonseierens forsikring benyttes så langt den rekker, inkludert mulig egenandel, før sameiets forsikring benyttes. Ved skade som skyldes seksjonseiers uaktsomhet og som dekkes av sameiets forsikring, skal seksjonseieren betale egenandelen og andre direkte utlegg som ikke dekkes av forsikringen og som er en følge av skaden. Bestemmelsen gjelder uansett om skaden
oppstår på fellesareal eller i en bruksenhet. Bestemmelsen gjelder også når skaden er forårsaket av noen av seksjonseierens husstand eller personer som seksjonseieren har gitt adgang til eiendommen eller overlatt sin seksjon til.
Når erstatningsansvaret er en følge av sameieforholdet, kan sameiets legalpanterett etter eierseksjonsloven 31 og vedtektenes § 4 anvendes.
Se også Vedlikeholdsansvar, forsikring og erstatningsansvar for mer informasjon.
Vaktmestertjenester
Karlsens Vaktmestertjeneste AS
Sameiet har avtale om vaktmestertjenester med Karlsens Vaktmestertjeneste AS.
Vaktmester er hos oss 2 timer på mandager, onsdager og fredager. Han har en fast sjekkliste som han skal gjennom hver uke. I tillegg har han enkelte sesongrelaterte arbeidsoppgaver. Alt som ikke står på listen blir sameiet fakturert ekstra for.
Vaktmester påtar seg ikke private oppdrag for beboere. Det er kun styret som kan godkjenne at vaktmester gjør arbeid inne i leilighetene. Styret godkjenner heller ikke arbeid som faller inn under seksjonseiers vedlikeholds- og reparasjonsansvar, jmf sameiets vedtektsparagraf 7-1.
Oppgang A
Garman Borettslag
garmanbo@gmail.com
Oppgang B
Oppgang C
Worse Borettslag
worse.brl@gmail.com
Oppgang D
OM OSS
Sameiet er et kombinasjonsbygg og består av 228 seksjoner; 226 boligseksjoner og to næringsseksjoner; et kjøpesenter og en bensinstasjon.
Boligseksjonene er fordelt på fire oppganger.
Adresse
Kiellands Hus sameie
Landstads gate 2
0457 Oslo
Kontakt styret
Oppgang A, Garman borettslag: garmanbo@gmail.com
Oppgang B: uelandsgate@gmail.com
Oppgang C, Worse borettslag: worse.brl@gmail.com
Oppgang D: kingosgate8@gmail.com
Styret
Styreleder: Helene Spigseth
Nestleder: Marianne Hagen
Styremedlem: Ulrik Mikkelsen
Styremedlem: Ane Kjosås
Styremedlem: Harald Thoresen
Varamedlem: Ida Sofie Dahl
Varamedlem: Marie Asprem Hvardal
Varamedlem: Pål Smitt-Amundsen
Varamedlem: Peter Danielsson
Varamedlem: Siv-Anne Hotvedt